LED pærer

1 link

LED pærer og LED lys erstatter glødepæren.

De seneste par år er LED pærer og LED lys blevet mere og mere normalt at bruge i hjemmet istedet for glødelys. Det skyldes at kvaliteten er blevet så god at det fuldt ud erstatter dine strømslugende lyskilder.

En LED pærer koster i dag lidt mere i indkøb men tjener sig lynhurtigt hjem i forhold til strømforbruget og levetiden.
Når du f.eks. køber en GU10 LED pærer på 4-5W erstatter den fuldt ud dine halogenpærer på 35-50W. Det betyder at du alene i strømforbrug hurtigt kan tjene investeringen hjem igen.

Samtidig er levetiden på en GU10 LED pærer ofte oplyst til at være omkring 15.000 - 30.000 timer. Hvor en almindelig halogenpære har en levetid på 2000 timer. 

Så en hurtig udregning alene på levetiden gør at det kan betale sig at købe LED lys. 

Når du køber LED pærer og LED lys er der 2 ting du skal kigge efter for at finde det bedst mulige lys til det rum eller lokale du skal udskifte lyset. Kelvingraden fortæller hvilken lysfarve du får og her anbefales 2700-3000 kelvin til almindelig belysning i stue, køkken og bad. Lyset minder om glødelys og du kan derfor ikke se forskel efter udskiftningen.

Hvis du derimod ønsker et lidt mere hvidt lys, skal du vælge en kelvingrad imellem 4000-6500 kelvin, som giver et helt hvidt lys og lidt mere over i dagslys temperaturen. Dette lys er særdeles godt at benytte på kontor, lager, værksted osv. da det giver et godt arbejdslys uden at det kommer til at have en søvning effekt. 

Når du skal vælge den helt rigtige LED pærer skal du også kigge på farvegengivelsen også kaldet Ra værdi. Denne værdi er oplyst i % og har en betydning for hvor godt farver bliver vist i lyset. 

En almindelig glødepære har en RA værdi på omkring 95% hvor et lysstofrør og en sparepære har en Ra værdi på omkring 80%. Så for at finde noget LED lys som erstatter en glødepære skal du vælge en LED pærer med en Ra værdi på minimum 90% for at få den helt rigtige farvegengivelse i stuen eller køkkenet. Det har især en betydning for hvordan maden ser ud og gør den mere appetitlig.

Derfor anbefaler vi heller ikke at du køber for billige LED pærer i byggemarkederne, for ofte får du ikke højere end RA 70-80% og du får derfor et kedeligt og diffust lys. Køb hellere en LED pærer som har en RA værdi på minimum 90-95% og få en god oplevelse med dit LED lys fra start. Som tidligere nævnt er pæren hurtigt tjent hjem, så du kan lige så godt gøre det helt rigtigt fra start.


Tilmeld dit link

Del denne kategori:


Tilbage